Stichting Trolleymaterieel Arnhem
De Stichting Trolleymaterieel Arnhem (STA) is op 21 juni 2018 officieel opgericht. De STA heeft de Arnhemse trolleybussen overgenomen van de Stichting Veteraan Autobussen, omdat deze elektrovoertuigen specifieke eigenschappen hebben en in een aparte organisatie beter beheerd kunnen worden.
Het eerste doel van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem is het rijvaardig maken van de museumtrolleybussen. Voor twee daarvan is dit niet weggelegd.
Trolley 139 kan vanwege zijn ouderdom (1956) niet meer rijvaardig gemaakt worden.
Het Nationaal Bus Museum (NBM) in Hoogezand (Groningen) heeft deze bus van binnen en van
buiten weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het STA-bestuur is het NBM zeer erkentelijk voor dit collegiale gebaar.
Tijdens de feestelijkheden rond 70 jaar trolley in september 2019 was museumtrolley 139, uiterlijk opgeknapt, weer in Arnhem te bewonderen.
Ook in 2024 was de 139 in Arnhem voor de viering van 75 jaar Trolley in Arnhem.
Een andere trolleybus, Volvo-Den Oudsten 5177, dient als leverancier van onderdelen voor zijn leeftijdgenoot 5180.
In 2019 is het interieur van de 5177 gebruikt om het ontbrekende interieur van dieselbus 61 te completeren.

Het volgende doel is het vinden van een goede stalling voor de STA-voertuigen. Daar moet ook het verrichten van kleinschalig onderhoud mogelijk zijn. Aan het inrichten van een tentoonstellingsruimte wordt ook gedacht, bij voorkeur in combinatie met de stalling en op een per openbaar vervoer bereikbare plaats.
In 2024 heeft de STA een sponsoractie opgezet. Doel is om geld bijeen te krijgen voor de reparatie en restauratie van de museumtrolleybussen.
Sponsoren krijgen behalve vermelding in de STA-nieuwsbrief en op de website
een aantal gratis ritten per jaar met de door hun gesponsorde trolleybus.
Meer weten? Stuur een mail aan het STA-bestuur.
De Stichting Trolleymaterieel Arnhem is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Arnhem onder nummer 71937560.
Bij beschikking van de Inspecteur der Belastingdienst d.d. 19 juli 2019 is de stichting aangemerkt als culturele ANBI-organisatie vanaf 21 juni 2018. RSIN: 8589.12.806